İngiliz sanatçı Ian Berry’nin Türkiye’deki ilk sergisi olan ‘Denim Ötesi ’Kalyon Kültür’de

Görsel ve Plastik Sanatlar

İngiliz sanatçı Ian Berry’nin Türkiye’deki ilk sergisi olan ‘Denim Ötesi ’Kalyon Kültür’de 

Ian Berry’nin ‘Denim Ötesi’ (Beyond Denim) isimli sergisi 14 Şubat 2025 tarihine kadar Kalyon Kültür’de ücretsiz olarak görülebilecek.

Sanatı denim kumaşıyla anlatma fikriyle yola çıkan Ian Berry, yirmi yıllık sanat serüveninin en özel parçalarını Kalyon Kültür’ün tarihi atmosferinde sergileniyor.Sergi, büyük ölçekli enstalasyonlarla  ziyaretçilerine etkileyici bir deneyim sunuyor.İlk bakışta, birçok kişi Ian Berry’nin çalışmalarının mavi tonlu fotoğraflar veya çivit rengi yağlıboya tablolar olduğuna inanıyor. Dokunma mesafesinde bile, birçok izleyici kot pantolonun birçok katmanına ve tonuna baktıklarını fark etmeyebiliyor.

Sergide Ian Berry’nin Londra’da büyük beğeni toplayan “Kapalı Kapılar Ardında (Behind Closed Doors)” serisinin yanı sıra, Los Angeles’ın ünlü Roosevelt Oteli’ni tasvir eden “Paradise Lost” gibi eserleri de yer alıyor. Düzinelerce el yapımı bitki ve çiçekle yaratılan “Gizli Bahçe (Secret Garden)”, Kalyon Kültür’ün Nişantaşı’ndaki tarihi Taş Konak atmosferinde adeta büyülü bir deneyim yaratıyor.

Sanatçı bu sergi için yeni eserler de hazırladı. Bunlardan ilki sanatçının talih ve pozitif düşünmeyle ilişkilendirdiği Çin astrolojisinden 12 hayvan figürünü ve sembollerinden oluşan bir seriyi içeriyor. Berry’nin Türk izleyiciler için gerçekleştirdiği bir diğer çalışma ise ilhamını 15. yüzyılın mavi beyazla karakterize olan İznik çinilerinden aldığı bir natürmort. Sanatçının vazoda çiçekleri betimlediği bu çalışma birden fazla çininin bir araya gelmesinden oluşuyormuş gibi bir illüzyon yaratıyor.

Ian Berry’nin eserlerinde, denim kumaşı tablonun bir parçası değil, anlatının ta kendisi. Denim parçaları bir araya gelerek uzaktan bakıldığında fotoğraf gibi görünen, yakından incelendiğinde ise kumaşın dokusuyla büyüleyen bir sanat eseri haline dönüşüyor. Sanatçı, denimle çalışmanın onun için bir iletişim aracı olduğunu belirterek, “Denim kumaş benim boyam, benim tuvalim” diyor.

Ian Berry yaptığı açıklamada “İstanbul tarihi dokusu ve güzellikleriyle insanı kendine hayran bırakan bir şehir. Daha önceki ziyaretlerimde şehrin tarihi yerlerini ve sanat galerilerini dolaşma fırsatım oldu. İstanbul’un büyülü mutfağının tadına baktım, Boğaz’da koştum. Şimdi ise, kendi sergimle Kalyon Kültür’de sanatseverlerle buluşacağım için çok heyecanlıyım. İnanıyorum ki; kendi mavi dünyamla dolduracağım bu sergi, tüm ziyaretçilerin içini ısıtacak ve onların güzel duygularla ayrılmasını sağlayacak. Tüm sanatseverlerin eserlerimi Kalyon Kültür’de görmesini ve farklı bir deneyim yaşamalarını umuyorum,” dedi.

Çalışmaları Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Avustralasya’da satıldı ve Style’dan GQ’ya kadar sanat ve moda dergilerinde yer aldı. Ayrıca Art Business News tarafından dünyada izlenmesi gereken 30 yaş altı en iyi 30 kişi arasında gösterildi.Ian Berry’nin eserleri, Debbie Harry, Giorgio Armani ve Ayrton Senna gibi ikonların portrelerinden, büyük ölçekli enstalasyonlara kadar geniş bir yelpazede sanatı denimle buluşturuyor. Kendine has tarzıyla Berry, 2023 yılında Levi’s 501’in 150. yılı kutlamalarında sergilenen eserleriyle de denim tarihine damga vurmuştu.

Ian Berry Hakkında 

Berry 1984 yılında İngiltere’nin Kirklees eyaletinin Huddersfield şehrinde doğdu ve  İsveç’in Landskrona şehrinde ve Avustralya’nın Sidney şehrinde yaşadı. Berry üniversitedeyken ve daha sonra TMW’de sanat yönetmeni olarak çalışırken sanatla deneyler yapmaya başladı. Reklamcılıkta RAF , Nissan , Guinness , British Airways ve Talisker viskisi gibi markalarla çalıştı.Üniversitenin sonunda ilk kez denimle deneyler yaptıktan sonra Londra’da sanat yönetmeni olarak çalışmaya devam etti ve ardından Avustralya’da çalışmak üzere ayrıldı. Berry, Avustralya’dan İsveç’e taşındığında sanat eserleri üzerinde tam zamanlı çalışmaya başladı.

Berry’nin kot sanat eseri fikri, Huddersfield’daki aile evinde yaptığı basit bir gözlemle başladı. Annesi, onun bir daha eve dönmeyeceğini bildiği için, odasının bir kısmını temizleyip düzenlemişti. Odaya girdiğinde, farklı lacivert tonlarında bir kot yığınına gözleri takıldı. Bu görüntü, Berry’nin kotla olan ilişkisini yeniden düşünmesine neden oldu. 14 yaşındayken bir aile partisinde, herkesin kot giydiği ve o zaman akort yapmaya çalışırken kot giymenin ona nasıl bir rahatlık sağladığını hatırladı. O an, kotun ona sadece fiziksel bir rahatlık sunmakla kalmayıp, aynı zamanda içinde kendini en huzurlu ve güvende hissettiği tek ortamı oluşturduğunu fark etti. Bugün bile, kot onun için giyerken kendini en rahat hissettiği malzeme ve bu yüzden kot, onun için bir tür güvenli alan haline gelmişti.

-Pazartesi hariç her gün 11:00 – 19:00

-Kalyon Kültür

Meşrutiyet Mahallesi,

Rumeli Caddesi, Taş Konak 6B Şişli/İstanbul

(Yenikapı- Hacıosman (M2) hattında Osmanbey durağında inince 10 dk yürüme mesafesinde)

HOŞ GEL 2025
SAKIP SABANCI SANAT ÖDÜLLERİ

Beğenebileceğiniz İçerikler

Yazara Ait Diğer İçerikler